Fysiotherapie in de regio Uithoorn en Amstelveen

Welke specialisten denken mee over de behandeling van etalagebenen?

De behandeling van etalagebenen verschilt per patiënt. Soms leeft iemand al hartstikke gezond en zal het dus niet zoveel uitmaken wanneer je looptraining, afvallen en stoppen met roken aanbeveelt. Want dan is er wellicht een andere reden waardoor dat perifeer arterieel vaatlijden (PAV) is ontstaan. Een team van specialisten bespreekt dan wat de beste behandeling is. Welke zorgverleners maken deel uit van zo’n multidisciplinair overleg? Prof. dr. Frans Moll, hoogleraar vaatchirurgie in het UMCU licht het toe.

“Ik heb een reuze interessant vak,” vertelt prof. dr. Moll enthousiast. “We blijven steeds maar nieuwe dingen over bloedvaten ontdekken. Daardoor is het soms nodig dat ik collega-specialisten raadpleeg. Etalagebenen is een vaataandoening. Dat betekent dat er een slagader (bloedvat) in het been verstopt zit, waardoor de beenspieren te weinig zuurstof krijgen als ze in beweging komen. Hoe dat precies werkt en hoe we die vernauwingen in de vaten kunnen tegengaan; daarover leren we dagelijks bij.”

Overleg met diverse specialisten
Prof. dr. Moll: “Als vaatchirurg weet ik heel veel over bloedvaten en hoe je die kunt opereren, maar minder over de rest van het lichaam. Daarom overleg ik, als dat nodig is, graag met collega’s die deskundig zijn op andere gebieden. In zo’n multidisciplinaire bespreking zit bijvoorbeeld iemand die alles weet van LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) en een specialist op het gebied van bloedverdunners. De huisarts kent de geschiedenis van zijn of haar patiënt en maakt dankzij de algemene kennis over heel veel andere aandoeningen het plaatje compleet. Dankzij het overleg met collega’s verzeker ik iedere patiënt van de beste behandeling die precies bij hem of haar past.”

Terug naar de huisarts
“Als de behandeling in het ziekenhuis is afgerond, dus als de juiste specialisten hebben meebeslist over de behandeling, ga je als patiënt meestal weer terug naar de huisarts. Deze neemt, na overleg met de vaatchirurg, de behandeling weer over en begeleidt de patiënt hierin verder. Op die manier is iedere patiënt verzekerd van een optimale behandeling bij etalagebenen.”

Bron: mijngezondheidsgids.nl