Skiduim (Gamekeepers Thumb)
Een skiduim komt veelvuldig voor. Bij een skiduim is er sprake van letsel van de gewrichtsband (Ulnaire collateraal ligament/ UCL) aan de binnenzijde van het onderste duimgewricht (MCP I). Deze band geeft de stabiliteit aan het duimgewricht en deze zal er voor zorgen dat de duim niet te ver naar buiten en/of achter gebogen kan worden. Vaak wordt een skiduim veroorzaakt door een acuut ongeval/ probleem tijdens het sporten of recreatieve activiteit. Als voorbeeld kun je het tijdens hockey zien dat de duim achter een stick blijft hangen. Ook komt het letsel voor bij balsporten waar bij hoge snelheid de bal op een uitgestrekte duim belandt. Chronisch letsel komt ook voor, maar in mindere mate. Hierbij ontstaat er uitrekking van het bandje door herhaalde bewegingen (Gamekeepers Thumb). Bij langdurig bestaan van instabiliteit na een skiduim is er een grotere kans op het ontstaan van gewricht slijtage (artrose). Ook kan het zijn dat bij een skiduim het peesje van een van de duimspieren in het scheur van het gewrichtsbandjes is vast komen te zitten, dit noemt met een ‘Stener Leasie’ en zal operatief behandeld moeten worden. De ernst van het bandletsel verschilt dus behoorlijk in zijn en kunnen de volgende kenmerken hebben;
– Een volledig gescheurd bandje, waarbij een klein stukje bot is afgebroken (avulsiefractuur)
– Een volledig afgescheurd bandje
– Een gedeeltelijk afgescheurd bandje (partiele ruptuur)
– Een verrekking van een intacte band (elongated ligament)
Klachten die je kunt hebben bij een skiduim zijn vooral pijn, zwelling en soms verkleuring aan de binnenzijde van de duim, krachtsverlies van de duim (dit wordt opgemerkt bij het opendraaien van potjes of het omdraaien van bijvoorbeeld een deurknop). Ook is het voornaamste probleem een instabiel gevoel van de duim en een vergrootte bewegingsuitslag van het duim gewricht naar buiten toe (Abductie beweging)
Bij niet operatieve behandelingen kunt u het beste denken aan gipsspalk behandelingen, waarbij een gipsspalk op maat wordt gemaakt om zo de gewrichtsband te ontlasten. De gipsspalk zal om de duimbasis en hand worden gevormd. Na vier weken gipsspalk krijgt u een afneembare spalk en kan er voorzichtig worden begonnen met handtherapie. Na ongeveer 6 weken wordt de stabiliteit gecontroleerd. Bij instabiliteit krijgt u dan nog enkele weken een afneembare spalk of tape. De oefentherapie bij de handtherapeut is gericht op het opbouwen van normale belasting tot drie maanden en zware belasting pas na zes maanden . Deze behandelingen zijn alleen mogelijk bij partiele rupturen van het bandje of verrekking hiervan.
Een operatie gebeurt als het bandje volledig is afgescheurd of bij aanwezigheid van een avulsie fractuur. Bij een afgescheurd bandje wordt ditzelfde bandje vastgezet aan het bot met een ankertje. Bij een avulsie fractuur wordt afhankelijk van de grootte van het botstukje deze verwijderd of vastgezet met een stalen pin of bot anker. Bij een chronische skiduim kan gekozen worden voor een peestransplantatie, waarbij een ander peesje fungeert als stabilisator aan de binnenzijde van het duimgewricht.
Ook na een operatie volgt u een revalidatie traject bij een handtherapeut.