In Nederland zijn in 2016 bijna 100.000 mensen na een val naar de eerste hulp gegaan. Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt de kans op een val toe.
De gevolgen van een val kunnen verstrekkend zijn, iets breken, bang worden om nog een keer te vallen en hierdoor activiteiten gaan mijden. Dit heeft ook weer gevolgen, de spieren worden minder sterk, u wordt minder zelfstandig of u komt minder het huis uit en kunt zo in een isolement raken.
Motion Fysiotherapie en Preventie biedt diverse valpreventie programma's. Als u al een keer gevallen bent of u merkt dat u problemen krijgt met het bewegen kunt u langskomen voor een valrisicotest en een valanalyse. Er wordt gekeken naar uw evenwicht en uw spierkracht en daarna volgt een op maat gemaakt advies. U kunt daarbij denken aan Zicht op evenwicht, Otago, vallen verleden tijd of gewoon trainen om uw spieren sterker te maken.
Waarom valpreventie?
Zelfstandig blijven
Het streven is dat mensen langer gezond thuis kunnen blijven wonen, dus langer veilig en zelfstandig blijven is belangrijk. Eén van de aspecten van veilig zelfstandig thuis wonen is het voorkomen van een val. Maar we moeten ons ertoe zetten om te bewegen. Van nature zijn mensen lui en vanaf het dertigste levensjaar worden spiervezels kleiner en neemt de maximale spierkracht af. Daarnaast is de juiste volgorde in trainen van balans, kracht en fysieke activiteiten is belangrijk.
Vanaf het 50ste levensjaar verliezen we maar liefst gemiddeld 0,5 tot 2% spiermassa per jaar. Het spiervermogen daalt dus sterk en snel, tot wel 50% op tachtigjarige leeftijd. Ook worden daarnaast de zintuigen minder gevoelig en neemt onze breinfunctie af, met als gevolg een verminderde mobiliteit en inadequate bewegingsuitvoering (Pijnappels, 2017). Dit kan leiden tot een valincident en daarom is het van groot belang dat volwassenen en ouderen hun spieren blijven trainen.
Beter bewegen leidt tot minder vallen. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan u hierbij helpen.
Motion Fysiotherapie biedt een aantal bewezen effectieve valpreventie programma’s.
Wat Biedt Motion?
Valanalyse
Voor mensen die al een keer gevallen zijn kan Caroline Smeets een valanalyse uitvoeren.
Als u een keer gevallen bent of u merkt dat u problemen krijgt met lopen en bewegen kunt u een afspraak maken.
Protocol
- Een gespecialiseerde fysiotherapeut zal dan kijken wat de oorzaak is van de val of het minder bewegen.
- Er worden een aantal testen met u gedaan;
- een test om te kijken hoe uw balans/evenwicht is,
- er wordt gekeken naar het lopen
- en uw spierkracht van de benen wordt getest.
- Daarna krijgt u een advies of behandeling op maat.
Zeker als u thuis gevallen bent komt de fysiotherapeut ook thuis kijken of er thuis nog tips zijn of hulpmiddelen geadviseerd kunnen worden.
Fysiotherapie & Preventie
Valpreventie programma's vallen in veel gevallen onder Fysiotherapie.
In sommige gevallen (als u gaat sporten bij Motion Preventie) valt dit niet onder fysiotherapie maar betreft het onze kleinschalige sportschool Motion Preventie
Er zijn veel patiënten van Motion Fysiotherapie die na het behandeltraject verder willen werken om hun klachten de baas te blijven. Ook mensen die niet bij Motion Fysiotherapie zijn geweest kunnen terecht bij Preventie.
Verwijzingen, tarieven & vergoedingen
Voor de fysiotherapeutische behandeling is een verwijzing van de huisarts of specialist niet altijd nodig.
De eerste behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Daarna bij sommige aandoeningen uit de basisverzekering. In uw polis kunt u terugvinden op hoeveel behandelingen u per kalenderjaar maximaal recht heeft.
De trainingen bij Motion Preventie vallen niet onder Fysiotherapie en worden niet vergoed door de zorg-verzekeraars.
Preventie programma's
Preventie programma's
Otago
Dit is een bewezen effectief oefenprogramma voor ouderen om de spierkracht en het evenwicht te verbeteren en zo de kans op vallen te verminderen. Dit programma kan zelfs voor 80 plussers goed en veilig uitgevoerd worden.
Tijdens het Otago programma doet u verschillende oefeningen die uw beenspieren sterker maken en uw evenwicht verbeteren. Langzaamaan worden de oefeningen steeds uitdagender. U krijgt een aantal oefeningen op maat die u thuis, drie keer per week doet.
Maar Otago is meer dan thuis oefeningen doen. U ontvangt een activiteitenboekje met instructies over de oefeningen en u krijgt een persoonlijk wandelschema. Tijdens de duur van het programma komt een Otago instructeur u met enige regelmaat thuis begeleiden.
Vallen verleden tijd
Dit is een programma voor thuiswonende ouderen die nog 15 minuten buitenshuis kunnen wandelen zonder hulpmiddel. Het wordt in groepsverband gegeven en bestaat uit loopvormen op een hindernisbaan, spelvormen en valtraining.
Vallen is een groot probleem onder ouderen. Voor thuiswonenden ouderen is met name functionele multimodale oefentherapie effectief in het voorkomen van valincidenten.
Het Vallen Verleden Tijd (VVT) programma voldoet aan deze kenmerken en bestaat uit een hindernisbaan, spelvormen en valtraining. Tijdens de hindernisbaan worden valgevaarlijke situaties uit het dagelijks leven onder veilige omstandigheden geoefend. De spelvormen bevatten oefeningen met verandering in snelheid en richting waardoor chaos gecreëerd wordt en deelnemers hun bewegingen goed moeten aanpassen op de omgeving.
Omdat niet alle valpartijen voorkomen kunnen worden, worden tijdens de valtraining valtechnieken gebaseerd op oosterse vechtsporten aangeleerd om zo veilig mogelijk te leren vallen.
Naast het programma voor thuiswonende ouderen in het algemeen is er een aangepaste versie van het programma voor mensen met osteoporose, waarbij voorlichting over de aandoening en veiligheid in huis, botbelastende oefeningen en functionele looptraining is toegevoegd.
Het programma is effectief in het verminderen van valincidenten.
Zicht op evenwicht
Zicht op Evenwicht is een cursus voor zelfstandig wonende ouderen die bang zijn om te vallen en als gevolg daarvan activiteiten vermijden.
Zicht op Evenwicht kent twee varianten: een groepscursus en een individuele cursus.
Bent u bezorgd om te vallen? Dan is deze cursus heel geschikt voor u!
U bent niet de enige! Ruim de helft van de ouderen is bezorgd om te vallen en vermijdt daardoor activiteiten. Deze bezorgdheid kan bijvoorbeeld komen doordat u zelf bent gevallen of iemand uit uw omgeving heeft zien vallen. U kunt ook bezorgd zijn om te vallen omdat uw gezondheid wat achteruit is gegaan.
Om deel te nemen aan deze cursus moet u korte afstanden kunnen lopen, eventueel met behulp van een rollator of wandelstok.
U leert het volgende in de cursus:
- Minder bezorgd te worden om te vallen
- Uw kans op vallen te verminderen
- Meer te gaan bewegen
- Optimaal gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden
- Uw dagelijkse bezigheden stapsgewijs weer op te pakken
- Praktische tips om risico's op vallen te verminderen
In de groepscursus kunt u verder:
- Ervaringen delen met medecursisten
- Eenvoudige oefeningen doen onder begeleiding van de cursusbegeleider
- Contactmomenten cursussen:
- Groepscursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van elk 2 uur
- Individuele cursus bestaat uit 3 huisbezoeken en 4 telefonische gesprekken
Sporten bij Motion preventie
Als uit de testen blijkt dat de oorzaak van de problemen met lopen en bewegen voornamelijk ligt in een verminderde conditie of spierkracht, dan kunt u bij Motion preventie een trainingsprogramma volgen. Dit is altijd en kleine groepen (maximaal 10 personen) met continu een sportbegeleider die u helpt met de oefeningen en u aanwijzingen geeft.
Fysiotherapeut
Caroline Smeets
Specialisaties: | Fysiotherapeut,
expertise op het gebied van neurologie en geriatrie, COPD, hartfalen, claudicatio intermitens, Leefstijlcoach, gespecialiseerd in valpreventie (Otago instructeur) Covid-19 |
Netwerken: | chronisch zorgnet , Onconet, MS netwerk Groot Amsterdam, |
Ik ben in 1989 in Nijmegen afgestudeerd als fysiotherapeute en meteen na mijn opleiding gestart met werken in het Academisch ziekenhuis Nijmegen.
Aanvankelijk op de kinderafdeling en interne geneeskunde, tot ik in 1992 de overstap heb gemaakt naar de afdelingen neurologie en intensieve care.
Sinds die tijd behandel ik met veel plezier mensen met een aandoening van hersenen of zenuwstelsel en personen met ouderdom gerelateerde klachten.
In 2001 ben ik verhuisd naar het westen van het land en kreeg ik een baan bij het VU medisch centrum. Na 16 jaar werken in een ziekenhuis (en dus de acute fase) wilde ik in september 2005 wat anders en heb ik met veel plezier de overstap naar Motion Fysiotherapie gemaakt. Bij Motion behandel ik mensen met COPD, hartfalen, etalagebenen, ouderdom gerelateerde klachten en neurologische aandoeningen.
Sinds 4 jaar heb ik steeds meer interesse in valpreventie. Ik ben gecertificeerd om valanalyses uit te voeren en ik ben Otago instructeur. Otago is een bewezen effectief oefenprogramma, om de kans op vallen te verkleinen, dit is met name effectief voor 80 plussers. Voor mensen die bezorgd of angstig zijn om te vallen kan ik u begeleiden met zicht op evenwicht.
Fysiotherapeut
Patrick van Tol
Specialisaties:
Netwerk: |
Fysiotherapeut
Claudicatio intermitens Covid-19 Gespecialiseerd in valpreventie COPD Cardiologie Netwerk Spaarne ziekenhuis chonisch zorgnet |
Ik ben in mei 2017 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hogeschool van Amsterdam. Mijn interesse in de fysiotherapie is ontstaan door eigen blessures en klachten die ik heb opgelopen in mijn sportleven.
Ik ben 4,5 dag werkzaam bij Motion Fysiotherapie en Preventie. Ik heb mij voornamelijk verdiept in Claudicatio (etalagebenen), neurorevalidatie, nek, rug en sportblessures. Verder speel ik in mijn vrije tijd voetbal bij Argon in Mijdrecht en doe ik aan fitness.