Fysiotherapie in de regio Uithoorn en Amstelveen

Hoera, sporten heeft ook nog dit onverwacht voordeel

Hoera, sporten heeft ook nog dit onverwacht voordeel Hoe meer mensen sporten, hoe minder snel hun DNA veroudert. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat ook kon vaststellen dat de cellen van personen die veel neerzitten tot negen jaar ouder kunnen zijn dan die van sportievelingen.

Wetenschappers keken om tot die conclusie te komen naar de telomeren, DNA dat op het uiteinde van de chromosomen zit, van 6.000 volwassenen. Daarbij werd nagegaan hoeveel en hoe intensief ze de voorbije maand hadden gesport. Vervolgens moesten ze ook een staaltje van hun DNA afstaan voor nader onderzoek waarbij de lengte van de telomeren werd nagegaan.

Die telomeren zijn goede graadmeters voor veroudering en algemene gezondheid. Iedere keer als een cel zich hernieuwt, gaat er namelijk een klein stukje telomeer verloren en daardoor worden ze korter naarmate we ouder worden. “Maar ze worden sneller korter bij de ene dan bij de andere”, zegt hoofdauteur en professor Larry Tucker van de Amerikaanse Brigham Young University. “Over het algemeen sterven mensen met kortere telomeren sneller en lopen ze meer kans om chronische ziektes te ontwikkelen. Het is geen sluitend bewijs, maar wel een goede indicatie.”

Intensief sporten
Wat blijkt, mensen die regelmatig sporten, hebben doorgaans langere telomeren. De mensen die het vaakst neerzaten, tekenden in vergelijking met de actievelingen een celveroudering op die tot negen jaar kon oplopen. Diegene die best presteerden, moesten daarvoor wel vijf dagen per week telkens minstens 30 à 40 minuten joggen. Zij waren gemiddeld ‘zeven jaar jonger’ dan diegene die wel sporten, maar dat eerder op een matig pitje deden.

Deel van verklaring
“Doorsnee bewegen is waardevol en levert nog steeds voordelen op, maar het zijn die intensieve trainingen die echt het verschil kunnen maken”, besluit Tucker. “We kennen allemaal mensen die er jonger uitzien dan ze eigenlijk zijn en we weten dat sporten daarbij kan helpen, maar nu begrijpen we ook dat een deel van de verklaring daarvoor in de telomeren ligt.”

Bron: Nieuwsblad.be