Hartaandoeningen zijn ziekten van uiteenlopende aard die gemeen hebben dat zij een verandering in bouw of werking van het hart veroorzaken. In de statistiek van de doodsoorzaken nemen zij de eerste plaats in, boven kanker. Toch is menige hartaandoening verenigbaar met een lang leven en arbeidsvermogen. Hierbij werkt ons team graag samen met u aan verbetering. Wij werken op een verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde manier, om zodoende het haalbare inspanningsniveau en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Statistieken
Nederland telt zo'n 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten. Dagelijks worden zo'n 750 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte [bron]. Vooral op middelbare leeftijd komen de ziekten vaker voor en verreweg het meest voorkomend bij bejaarden. De laatste tien jaar is bovendien een sterke toename van hartinfarcten bij mannen van middelbare leeftijd geconstateerd. Daarnaast zijn hartzieken vaak langdurig en vormen mede daarom ook de op twee na belangrijkste oorzaak van invaliditeit (na aandoeningen van het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat).
Klachten en Symptomen
De meest voorkomende klachten zijn:
- pijn op de borst
- kortademingheid
- erge vermoeidheid
- en/of een onregelmatige hartslag
Oorzaken hartaandoeningen
Het is niet geheel duidelijk hoe de verschillende vormen van hart- en vaatziekten ontstaan. Er kan een vernauwing optreden of het hart zelf kan verzwakt zijn. Een ongezonde leefstijl vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Hieronder wordt verstaan: roken, ongezonde voeding en niet genoeg bewegen.
Beweegprogramma's
Bewegen is gezond. Maar als u een chronische aandoening hebt is regelmatig bewegen extra belangrijk. Als u regelmatig beweegt heeft u meer energie, minder last van uw chronische...
Lees Meer
Behandeling bij hartaandoeningen bij Motion
Wij behandelen mensen met verschillende hartaandoeningen. Dit kan zijn na een infarct of na een operatie (bypass, klepvervanging, dotteren). Ook zijn wij gespecialiseerd in het trainen bij hartfalen.
Hoe gaan we te werk?
Op verwijzing van huisarts of specialist kunt u een afspraak maken met één van onze therapeuten. Er zal een oriëntatiegesprek plaatsvinden en eventueel een lichamelijk onderzoek. Indien nodig wordt u verwezen naar de psycholoog en/of diëtist met wie wij inpandig samen werken.
Aan de hand van een inspanningstest wordt het trainingsniveau bepaald en samen met u worden de doelstellingen geformuleerd.
De training bestaat uit het verbeteren van kracht en uithoudingsvermogen. Tevens wordt er aandacht besteed aan ontspanningstechnieken en lifestyle. De training duurt 1,5 uur en vindt twee keer per week plaats.
Na een aantal maanden vindt opnieuw een inspanningstest plaats en wordt er geëvalueerd. Tevens wordt uw huisarts/specialist geïnformeerd over het beloop van de training.
Afhankelijk van de doelstelling duurt het opbouwprogramma 3 tot 6 maanden. Indien u verder zelfstandig wilt blijven bewegen is aangepast sporten mogelijk bij Motion Preventie.
Verwijzingen, tarieven & vergoedingen
De trainingen voor mensen met hart-aandoeningen bij Motion Fysiotherapie zijn alleen mogelijk na verwijzing door de huisarts of specialist. Of de kosten van deze training (fysiotherapie) door uw verzekeraar vergoed worden, is afhankelijk van uw verzekeringspakket. Raadpleeg hiervoor uw verzekeraar. Mocht de vergoeding van de verzekeraar niet toereikend zijn, dan zijn de trainingen voor eigen rekening.
De trainingen bij Motion Preventie vallen niet onder Fysiotherapie en worden niet vergoed door de zorg-verzekeraars.
Fysiotherapeut
Caroline Smeets
Specialisaties: | Fysiotherapeut,
expertise op het gebied van neurologie en geriatrie, COPD, hartfalen, claudicatio intermitens, Leefstijlcoach, gespecialiseerd in valpreventie (Otago instructeur) Covid-19 |
Netwerken: | chronisch zorgnet , Onconet, MS netwerk Groot Amsterdam, |
Ik ben in 1989 in Nijmegen afgestudeerd als fysiotherapeute en meteen na mijn opleiding gestart met werken in het Academisch ziekenhuis Nijmegen.
Aanvankelijk op de kinderafdeling en interne geneeskunde, tot ik in 1992 de overstap heb gemaakt naar de afdelingen neurologie en intensieve care.
Sinds die tijd behandel ik met veel plezier mensen met een aandoening van hersenen of zenuwstelsel en personen met ouderdom gerelateerde klachten.
In 2001 ben ik verhuisd naar het westen van het land en kreeg ik een baan bij het VU medisch centrum. Na 16 jaar werken in een ziekenhuis (en dus de acute fase) wilde ik in september 2005 wat anders en heb ik met veel plezier de overstap naar Motion Fysiotherapie gemaakt. Bij Motion behandel ik mensen met COPD, hartfalen, etalagebenen, ouderdom gerelateerde klachten en neurologische aandoeningen.
Sinds 4 jaar heb ik steeds meer interesse in valpreventie. Ik ben gecertificeerd om valanalyses uit te voeren en ik ben Otago instructeur. Otago is een bewezen effectief oefenprogramma, om de kans op vallen te verkleinen, dit is met name effectief voor 80 plussers. Voor mensen die bezorgd of angstig zijn om te vallen kan ik u begeleiden met zicht op evenwicht.
Fysiotherapeut
Romeo van Schaik
Specialisaties: | COPD, Dry needling |
Netwerken: | Participeert in Cardiologie netwerk Spaarne Ziekenhuis |
Tijdens mijn studie fysiotherapie (Hogeschool van Amsterdam) ben ik bij Motion komen werken als sportbegeleider bij Motion Preventie. Sinds juli 2016 werk ik bij Motion als fysiotherapeut.
Het enthousiasme en de sfeer van de collega’s werkt erg motiverend.
Binnen Motion Fysiotherapie ben ik met name actief met specifieke doelgroepen (hart & COPD). Ik participeer in het Cardiologie netwerk van het Spaarne Ziekenhuis en ben geschoold COPD fysiotherapeut.
Fysiotherapeut
Patrick van Tol
Specialisaties:
Netwerk: |
Fysiotherapeut
Claudicatio intermitens Covid-19 Gespecialiseerd in valpreventie COPD Cardiologie Netwerk Spaarne ziekenhuis chonisch zorgnet |
Ik ben in mei 2017 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hogeschool van Amsterdam. Mijn interesse in de fysiotherapie is ontstaan door eigen blessures en klachten die ik heb opgelopen in mijn sportleven.
Ik ben 4,5 dag werkzaam bij Motion Fysiotherapie en Preventie. Ik heb mij voornamelijk verdiept in Claudicatio (etalagebenen), neurorevalidatie, nek, rug en sportblessures. Verder speel ik in mijn vrije tijd voetbal bij Argon in Mijdrecht en doe ik aan fitness.
Fysiotherapeut
Niels van Egmond
Specialisaties: | Fysiotherapeut
Covid therapeut Hoofdpijn |
Netwerken: |
Fysiotherapie vond ik sinds de middelbare school al een erg interessant beroep. Het helpen van mensen en de kennis over het menselijk lichaam spraken mij daarin erg aan. Daarnaast ben ik zelf vaak bij de fysiotherapeut geweest voor sportblessures, dit spoorde mij aan om zelf het vak te gaan leren.
In 2020 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens mijn studie heb ik een half jaar stage gelopen bij Motion en ben ik begonnen als sportbegeleider bij Motion – preventie. Na het behalen van mijn diploma ben ik direct gestart als algemeen fysiotherapeut. Gedurende deze periode speelde COVID-19 een grote rol en ben ik mij hierin gaan verdiepen, zodat ik mensen kan begeleiden in het herstel na COVID-19.
Verder ga ik mij in het jaar 2021 specialiseren in nek- en hoofdpijnklachten. In de praktijk ben ik 4,5 dag aanwezig. Naast fysiotherapie speel ik graag gitaar en sport ik het liefst in teamverband.
Acht maanden geleden werd ik tijdens mijn vakantie geheel onverwacht getroffen door een hartinfarct. Ik ben gedotterd en heb daarna nog een week in het ziekenhuis gelegen. Door de cardioloog ben ik na ontslag uit het ziekenhuis doorverwezen naar Motion Fysiotherapie voor de training voor hartpatiënten. Drie maanden lang heb ik twee maal per week getraind in de opbouwgroep. Daarnaast werd ik intern doorverwezen naar de psychologe om te leren omgaan met de stressfactoren in mijn leven en naar de diëtiste om mijn eetgewoonten eens goed onder de loep te nemen en aan te passen. Na drie maanden was mijn conditie dusdanig verbeterd dat ik de overstap kon maken naar een reguliere sportschool om mijn conditie op peil te houden. Het gaat nu weer goed met me. Ik heb mijn leefpatroon aangepast en zit een stuk lekkerder in mijn vel.Dick van der Steen 38 jaar, Amstelhoek