Fysiotherapie in de regio Uithoorn en Amstelveen

Hartaandoeningen zijn ziekten van uiteenlopende aard die gemeen hebben dat zij een verandering in bouw of werking van het hart veroorzaken. In de statistiek van de doodsoorzaken nemen zij de eerste plaats in, boven kanker. Toch is menige hartaandoening verenigbaar met een lang leven en arbeids­vermogen. Hierbij werkt ons team graag samen met u aan verbetering. Wij werken op een verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde manier, om zodoende het haalbare inspanningsniveau en de kwaliteit van leven te verbeteren.

 

Statistieken

Nederland telt zo'n 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten. Dagelijks worden zo'n 750 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte [bron]. Vooral op middelbare leeftijd komen de ziekten vaker voor en verreweg het meest voorkomend bij bejaarden. De laatste tien jaar is bovendien een sterke toename van hartinfarcten bij mannen van middelbare leeftijd geconstateerd. Daarnaast zijn hartzieken vaak langdurig en vormen mede daarom ook de op twee na belangrijkste oorzaak van invaliditeit (na aandoeningen van het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat).

 

Klachten en Symptomen

De meest voorkomende klachten zijn:

  • pijn op de borst
  • kortademingheid
  • erge vermoeidheid
  • en/of een onregelmatige hartslag

 

Oorzaken hartaandoeningen

Het is niet geheel duidelijk hoe de verschillende vormen van hart- en vaatziekten ontstaan. Er kan een vernauwing optreden of het hart zelf kan verzwakt zijn. Een ongezonde leefstijl vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Hieronder wordt verstaan: roken, ongezonde voeding en niet genoeg bewegen.

 

Behandeling bij hartaandoeningen bij Motion

Wij behandelen mensen met verschillende hartaandoeningen. Dit kan zijn na een infarct of na een operatie (bypass, klepvervanging, dotteren). Ook zijn wij gespecialiseerd in het trainen bij hartfalen.

 

Hoe gaan we te werk?

  Op verwijzing van huisarts of specialist kunt u een afspraak maken met één van onze therapeuten. Er zal een oriëntatiegesprek plaatsvinden en eventueel een lichamelijk onderzoek. Indien nodig wordt u verwezen naar de psycholoog en/of diëtist met wie wij inpandig samen werken.

  Aan de hand van een inspanningstest wordt het trainingsniveau bepaald en samen met u worden de doelstellingen geformuleerd.

  De training bestaat uit het verbeteren van kracht en uithoudingsvermogen. Tevens wordt er aandacht besteed aan ontspanningstechnieken en lifestyle. De training duurt 1,5 uur en vindt twee keer per week plaats.

  Na een aantal maanden vindt opnieuw een inspanningstest plaats en wordt er geëvalueerd. Tevens wordt  uw huisarts/specialist geïnformeerd over het beloop van de training.

  Afhankelijk van de doelstelling duurt het opbouwprogramma 3 tot 6 maanden. Indien u verder zelfstandig wilt blijven bewegen is aangepast sporten mogelijk bij Motion Preventie.