COPD is de afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease, wat letterlijk vertaald betekent: Chronische obstructieve longziekte. Hieronder vallen de aandoeningen chronische brochitis en longemfyseem. Vroeger werd ook het woord CARA gebruikt. Bij COPD heeft men vooral last van benauwdheid, het ophoesten van slijm, soms een fluitende/piepende ademhaling, kortademigheid en verminderde conditie. Hoewel COPD niet te genezen is langzaam steeds erger wordt, kan er door minder te bewegen uit angst voor kortademigheid een neerwaartse spiraal ontstaan.
Statistieken
In 2016 hadden 592.900 mensen (jaarprevalentie) COPD (chronische bronchitis en/of emfyseem): 302.600 mannen en 290.400 vrouwen (35,8 per 1.000 mannen en 33,8 per 1.000 vrouwen). Deze schatting is gebaseerd op de NIVEL Zorgregistraties eerste lijn.
Klachten en Symptomen
De eerste klachten van COPD ontstaan vaak pas na uw 40ste.
- U krijgt last van hoesten en opgeven van slijm.
- Ademen geeft een piepend en brommend geluid.
- U wordt sneller kortademig en moe, vooral bij inspanning zoals traplopen.
- Verkoudheid, griep en longontsteking geven extra veel klachten en gaan langzamer over.
- Bij (ernstige) COPD kan uw conditie snel achteruit gaan. U valt dan af, uw spieren worden slapper en dunner en kleine stukjes lopen wordt dan erg vermoeiend.
Oorzaken
COPD komt bijna altijd door roken.
Heel soms komt het doordat mensen lange tijd in een omgeving met bepaalde stoffen in de lucht hebben gewerkt, bijvoorbeeld fijnstof, gassen, dampen of rook.
De rook of prikkelende stofdeeltjes veroorzaken een chronische ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Vooral de kleine vertakkingen van de luchtwegen en de longblaasjes raken hierdoor steeds meer beschadigd. De schade is blijvend: het slijmvlies herstelt zich niet meer.
COPD kan ook komen door alpha-1 antitrypsine deficiëntie. Dit is een erfelijke ziekte, die maar heel zelden voorkomt.
Wat kunt u verwachten van Motion?
Na verwijzing van uw huisarts of specialist maakt u een afspraak. U krijgt eerst een vraaggesprek. U geeft dan aan wat u graag zou kunnen (hulpvraag) en waar u moeite mee heeft (beperkingen). Er worden testen afgenomen zoals een wandeltest en het meten van de spierkracht. Hiermee krijgt de fysiotherapeut een indruk van de ernst van de COPD, uw conditie en uw beperkingen.
Er wordt een behandeldoel besproken waarbij uw hulpvraag heel belangrijk is.
Hoe gaan we te werk?
Daarna komt u tweemaal per week trainen. De training bestaat uit het vergroten van de conditie en spierkracht. Het is namelijk bewezen dat het verbeteren van de lichamelijke activiteit een gunstig effect heeft op de kwaliteit van leven bij mensen met COPD.
Indien nodig krijgt u tips of oefeningen om te ontspannen of ademhalingsoefeningen.
Na 3 maanden volgt een evaluatie en wordt gekeken of u vooruit bent gegaan. De testen worden weer herhaald. De fysiotherapeut bespreekt met u of de behandeldoelen behaald zijn en de behandeling afgerond kan worden.
U kijkt samen met de fysiotherapeut of u zelfstandig kunt blijven bewegen om de conditie te behouden. Dit kan eventueel bij Motion Preventie of bij een andere sportclub.
Verwijzingen, tarieven & vergoedingen
Voor de fysiotherapeutische behandeling bij longklachten is een verwijzing van de huisarts of specialist niet altijd nodig.
De eerste behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Daarna bij sommige aandoeningen uit de basisverzekering. In uw polis kunt u terugvinden op hoeveel behandelingen u per kalenderjaar maximaal recht heeft.
De trainingen bij Motion Preventie vallen niet onder Fysiotherapie en worden niet vergoed door de zorg-verzekeraars.
Fysiotherapeut
Caroline Smeets
Specialisaties: | Fysiotherapeut,
expertise op het gebied van neurologie en geriatrie, COPD, hartfalen, claudicatio intermitens, Leefstijlcoach, gespecialiseerd in valpreventie (Otago instructeur) Covid-19 |
Netwerken: | chronisch zorgnet , Onconet, MS netwerk Groot Amsterdam, |
Ik ben in 1989 in Nijmegen afgestudeerd als fysiotherapeute en meteen na mijn opleiding gestart met werken in het Academisch ziekenhuis Nijmegen.
Aanvankelijk op de kinderafdeling en interne geneeskunde, tot ik in 1992 de overstap heb gemaakt naar de afdelingen neurologie en intensieve care.
Sinds die tijd behandel ik met veel plezier mensen met een aandoening van hersenen of zenuwstelsel en personen met ouderdom gerelateerde klachten.
In 2001 ben ik verhuisd naar het westen van het land en kreeg ik een baan bij het VU medisch centrum. Na 16 jaar werken in een ziekenhuis (en dus de acute fase) wilde ik in september 2005 wat anders en heb ik met veel plezier de overstap naar Motion Fysiotherapie gemaakt. Bij Motion behandel ik mensen met COPD, hartfalen, etalagebenen, ouderdom gerelateerde klachten en neurologische aandoeningen.
Sinds 4 jaar heb ik steeds meer interesse in valpreventie. Ik ben gecertificeerd om valanalyses uit te voeren en ik ben Otago instructeur. Otago is een bewezen effectief oefenprogramma, om de kans op vallen te verkleinen, dit is met name effectief voor 80 plussers. Voor mensen die bezorgd of angstig zijn om te vallen kan ik u begeleiden met zicht op evenwicht.
Fysiotherapeut
Romeo van Schaik
Specialisaties: | COPD, Dry needling |
Netwerken: | Participeert in Cardiologie netwerk Spaarne Ziekenhuis |
Tijdens mijn studie fysiotherapie (Hogeschool van Amsterdam) ben ik bij Motion komen werken als sportbegeleider bij Motion Preventie. Sinds juli 2016 werk ik bij Motion als fysiotherapeut.
Het enthousiasme en de sfeer van de collega’s werkt erg motiverend.
Binnen Motion Fysiotherapie ben ik met name actief met specifieke doelgroepen (hart & COPD). Ik participeer in het Cardiologie netwerk van het Spaarne Ziekenhuis en ben geschoold COPD fysiotherapeut.
Fysiotherapeut
Patrick van Tol
Specialisaties:
Netwerk: |
Fysiotherapeut
Claudicatio intermitens Covid-19 Gespecialiseerd in valpreventie COPD Cardiologie Netwerk Spaarne ziekenhuis chonisch zorgnet |
Ik ben in mei 2017 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hogeschool van Amsterdam. Mijn interesse in de fysiotherapie is ontstaan door eigen blessures en klachten die ik heb opgelopen in mijn sportleven.
Ik ben 4,5 dag werkzaam bij Motion Fysiotherapie en Preventie. Ik heb mij voornamelijk verdiept in Claudicatio (etalagebenen), neurorevalidatie, nek, rug en sportblessures. Verder speel ik in mijn vrije tijd voetbal bij Argon in Mijdrecht en doe ik aan fitness.
Fysiotherapeut
Niels van Egmond
Specialisaties: | Fysiotherapeut
Covid therapeut Hoofdpijn |
Netwerken: |
Fysiotherapie vond ik sinds de middelbare school al een erg interessant beroep. Het helpen van mensen en de kennis over het menselijk lichaam spraken mij daarin erg aan. Daarnaast ben ik zelf vaak bij de fysiotherapeut geweest voor sportblessures, dit spoorde mij aan om zelf het vak te gaan leren.
In 2020 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens mijn studie heb ik een half jaar stage gelopen bij Motion en ben ik begonnen als sportbegeleider bij Motion – preventie. Na het behalen van mijn diploma ben ik direct gestart als algemeen fysiotherapeut. Gedurende deze periode speelde COVID-19 een grote rol en ben ik mij hierin gaan verdiepen, zodat ik mensen kan begeleiden in het herstel na COVID-19.
Verder ga ik mij in het jaar 2021 specialiseren in nek- en hoofdpijnklachten. In de praktijk ben ik 4,5 dag aanwezig. Naast fysiotherapie speel ik graag gitaar en sport ik het liefst in teamverband.