Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht, gelukkig is er meestal geen ernstige oorzaak. Veel mensen ondervinden door de hoofdpijn veel beperkingen in hun dagelijks leven, werk en sociale contacten.
Pijn, dus ook hoofdpijn, ontstaat door prikkeling van de gevoelszenuwen. Er zijn erg veel mogelijke oorzaken van hoofdpijn: spanningen, oververmoeidheid, te gespannen nek en schouderspieren, hormonale schommelingen, slecht zien, slechte werkhouding en verkoudheid.
De fysiotherapeut kan samen met u de stoornissen in de nek/schouderregio in kaart brengen die verantwoordelijk kunnen zijn voor de hoofdpijnklachten. Tevens wordt bepaald welke factoren de hoofdpijnklachten in stand kunnen houden. Aan de hand hiervan kan er een behandelplan worden opgesteld.
Wat kan een fysiotherapeut doen?
De fysiotherapeut kan samen met u de stoornissen in de nek/schouderregio in kaart brengen die verantwoordelijk kunnen zijn voor de hoofdpijnklachten. Tevens wordt bepaald welke factoren de hoofdpijnklachten in stand kunnen houden, hierbij moet u denken aan b.v. stress, werkhouding of medicatiegebruik. Aan de hand hiervan zal er een behandelplan worden opgesteld.
Om de spierspanning te verminderen kan de behandeling bijvoorbeeld bestaan uit:
- massage,
- dry needling,
- oefentherapie,
- ontspanningstherapie
- en houdingsadviezen .
Ook om de bewegingsbeperkingen in de nek/schouderregio te verbeteren zullen technieken worden ingezet:
- Mobilisaties
- manuele therapie
- en oefentherapie
Een stoornis in de kracht en coördinatie van de nekspieren wordt met gerichte oefentherapie behandeld.
Verwijzingen, tarieven & vergoedingen
Voor de fysiotherapeutische behandeling bij hoofdpijn is een verwijzing van de huisarts of specialist niet nodig.
De behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. In uw polis kunt u terugvinden op hoeveel behandelingen u per kalenderjaar maximaal recht heeft.
Wat voor hoofdpijn?
Hoofdpijn wordt onderverdeeld in twee categorieën, nl. primaire en secundaire hoofdpijnen. De meest voorkomende primaire hoofdpijnen zijn spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn.
De hoofdpijn is licht tot matig van intensiteit en aanwezig aan beide zijden van het hoofd. Bij gewone lichamelijke inspanning, zoals traplopen, wordt de pijn niet erger. U kunt tijdens de hoofdpijn gevoelig zijn voor licht of geluid. Vaak lukt het bij deze vorm van hoofdpijn wel om door te gaan met je dagelijkse bezigheden. Het type spanningshoofdpijn wordt bepaald door de frequentie hoofdpijndagen per jaar en wordt onderverdeeld als een milde, episodische en chronische variant. De exacte oorzaak voor spanningshoofdpijn is niet bekend, echter vermoed met dat bovenstaande oorzaken een rol spelen bij het ontstaan ervan.
De klachten kunnen gepaard gaan met misselijkheid en overgeven. Daarnaast kun je overgevoelig zijn voor licht en geluid. Ongeveer 15% van de mensen met migraine ervaart naast de hoofdpijn ook andere symptomen zoals: tintelingen of doof gevoel aan 1 zijde van het lichaam, spraakstoornissen, gezichtsvelduitval, zien van lichtflitsen, vlekken of sterretjes. Dit noemt met migraine met aura. De aurasymptomen duren 5 tot 60 minuten. De precieze oorzaak van migraine is niet bekend. Wel is bekend dat migraine in bepaalde families meer voorkomt. Het is niet duidelijk waarom de ene persoon met migraine slechts zelden een aanval heeft en de ander zeer vaak.
Aan de zijde van de hoofdpijn kunnen er ook bijverschijnselen optreden, zoals: een rood/tranend oog, verstopte neus of loopneus, zwetend voorhoofd, vernauwde pupil, hangend ooglid of een zwelling van het ooglid. Tijdens de aanvallen zijn mensen vaak onrustig en geagiteerd. Ook bij deze vorm van hoofdpijn is de exacte oorzaak nog altijd onduidelijk.
De hoofdpijn is gelokaliseerd aan 1 zijde van het hoofd en is matig tot ernstig van intensiteit, meestal startend vanuit de nek. U kunt hoofdpijn ervaren tijdens het bewegen van de nek of het handhaven van een hoofdpositie. Vaak is er ook sprake van een verminderde bewegingsuitslag van de nek en pijnklachten in de nek/schouder of armregio. Bijkomende symptomen zijn: misselijkheid, duizeligheid, gevoelig zijn voor licht en/of geluid, wazig zien en slikproblemen.
Ontmoet de therapeut
Manueel therapeut
Claudia Winter
Specialisaties: | Fysiotherapeut,
master manuele therapeut, dry needling therapeut, expertise op gebied van hoofdpijn en duizeligheid. |
Netwerken: | Duizeligheidnet (Kenniscentrumduizeligheid) |
Naast mijn opleiding fysiotherapie heb ik de opleiding “spierketens van Busquet” gevolgd, een opleiding die spierketens, manuele therapie en praktische osteopathie combineert. In 2010 ben ik afgestudeerd aan de SOMT als master manuele therapeut.
Daarna heb ik de basiscursus Dry Needling en de vervolgcursus hoofd- en halsregio afgerond. Sinds 2013 assisteer ik met veel plezier tijdens de praktijklessen van de basiscursus Dry Needling.
Mijn interesse ligt echter meer op het gebied van hoofdpijn en duizeligheid. In 2013 en 2014 heb ik de levels I en II van de Watson Headache Institute behaald en daarna meerdere cursussen gevolgd om de nieuwste ontwikkelingen op gebied van hoofdpijn en duizeligheid bij te houden.