Fysiotherapie in de regio Uithoorn en Amstelveen

Pezen en spieren spelen een belangrijke rol bij beweging. De spieren worden aangestuurd door de hersenen waarbij ze kunnen aanspannen of ontspannen. De pees is de overgang van spier naar het bot. De pees moet trek-vast zijn want er komen een hoop trek en druk krachten op.

Pezen zijn over het algemeen minder goed doorbloed, daardoor herstellen deze minder snel dan een spierbuik.

Bij overbelasting van de pees spreken we van een tendinopathie ( tendon= pees) pathie (= aandoening)

In de eerste 24- uur wordt een pees ontsteking een tendinitis genoemd. Vaak zie je deze weinig bij de fysiotherapeut omdat de patiënt  over het algemeen blijft doorlopen met de klacht voordat deze bij de fysiotherapeut komt.

Motion fysiotherapie beschikt over de nieuwste technologieën en kennis in het behandelen van het spier en pees apparaat, om zo de klacht zo snel mogelijk te verhelpen.

Wat biedt Motion?

Tijdens de anamnese wordt inzichtelijk gemaakt welke klachten en in welke aanwezigheid deze opkomen.
Tevens kan er gekozen worden om middels een echografisch onderzoek de aangedane spier of pees te onderzoeken om zo een beter beeld van de aandoening te krijgen.

Na de anamnese en onderzoek zal er een behandelplan voor worden gelegd. Er kan er middels verschillende vormen gewerkt worden aan herstel.

  Zo kan de patiënt ervoor kiezen om Shockwave te kiezen.

Shockwave therapie (ook wel 'extracorporale shockwave therapie' of 'ESWT' genoemd) is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige  'schokgolven', die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben. Motion is aangesloten bij de Nederlandse echo en shockwave vereniging. NVMST

 Ook kan er gekozen worden voor EPTe. Met het dunne naaldje in de pees veroorzaakt de milde stroom een effect waardoor de pees weer nieuwe bindweefsel vezels gaat aanmaken. Motion is aangesloten bij EPTe international

Ook al is die pees al jaren pijnlijk of zelfs beschadigd. Door de speciale, wetenschappelijk effectief bewezen, oefenmethodiek helpen we de pees ook weer sterk en zogenoemd “trekvast:” te worden.

Beide technologieën zijn goed wereldwijd onderzocht en worden inmiddels veel gebruikt bij moeilijk behandelbare tendinopathiën  (pees ontstekingen)

Mocht u vragen hebben kunt u deze stellen aan Rob Baardse of Menno van der Grift.

Zowel Rob Baardse als Menno van der Grift zijn gespecialiseerd de echografie en behandelen van spier en pees klachten.

Meer over spier en pees

Prevalentie

In 2017 is 31% van de sport blessure geleidelijk ontstaan. Dit zijn vooral overbelasting klachten zoals in de spier en pees problematiek

De locatie van een tendinopathie hangt vaak ook samen met de type sport. Zo is de incidentie van een jumper’s knee (kniepees onsteking) bij basketballers en volleyballers 32% en 45%.

Bij hardlopers zie je veel achillespees 52% van de lange afstand lopers krijgt wel eens te maken met een achillespees tendinopathie. 7

10% van alle hardlopers krijgt ook wel eens te maken met een plantaire fasciopathie (ontsteking van de pees plaat onder de voet.)

Klachten en symptomen

Pees problemen ontstaan vaak bij een belasting die hoger ligt dan dat het individu aan kan.
Er ontstaat dan een lichte irritatie die drukgevoelig is en stekende pijnen afgeeft, maar eenmaal in beweging neemt de klacht af.
Vaak kan dit met aangepaste belasting worden verholpen.
Indien hier niet goed op wordt geanticipeerd kan deze irritatie erger worden. De klachten als ochtend stijfheid en meer pijn, tot zelfs niet meer kunnen belasten vanwege heftige pijnen.

 

Oorzaken

Een tendinopathie kan ontstaan door factoren van buitenaf of juist inwendig.

Voorbeelden van intrinsieke factoren zijn leeftijd, geslacht, BMI, hypermobiliteit en of standsafwijkingen van gewrichten, 1,2, 3, 4. Maar ook hypertensie en diabetes lijken een verband te hebben met tendinopathie

Voorbeelden van externe factoren (factoren van buitenaf) zijn trainingsfouten, in sommige gevallen bepaald medicijngebruik. (vroeger gebruik van corticosteroïden en fluorchinolonen.5,6

  1. Werner RA, Franzblau A, Gell N, Ulin SS, Armstrong TJ. A longitudinal study of industrial and clerical workers: predictors of upper extremity tendonitis. Journal of Occupational Rehabilitation 2005; 15(1): 37-46.
  2. Maffulli N, Wong J, Almekinders LC. Types and epidemiology of tendinopathy. Clinics in Sports Medicine 2003; 22(4): 675-692.
  3. Woo SL, Renström PA, Arnoczky SP. The Encyclopaedia of Sports Medicine: An IOC Medical Commission Publication, Tendinopathy in Athletes. John Wiley & Sons; 2008. p.248.
  4. Gaida JE, Ashe MC, Bass SL, Cook JL. Is adiposity an under‐recognized risk factor for tendinopathy? A systematic review. Arthritis Care & Research 2009; 61(6): 840-849.
  5. Blanco I, Krähenbühl S, Schlienger RG. Corticosteroid-associated tendinopathies. Drug Safety 2005; 28(7): 633-643.
  6. Stahlmann R, Lode HM. Risks associated with the therapeutic use of fluoroquinolones. Expert opinion on drug safety 2013; 12(4): 497-505.
  7. Rolf C, Movin T. Etiology, histopathology, and outcome of surgery in achillodynia. Foot & Ankle International 1997; 18(9): 565-569.

ontmoet het Team

Msc. Sport fysiotherapeut

Menno van der Grift

Specialisaties: Fysiotherapeut,

Msc. sportfysiotherapie,

dry needling,

echografie, Epte, Shockwave

Netwerken: aangesloten bij Netwerk Traumarevalidatie VUmc

aangesloten bij Schouder Netwerk Amsterdam VUmc

 

Mijn interesse in het vak fysiotherapie is ontstaan tijdens mijn opleiding CIOS. Direct nadat ik afstudeerde bij het CIOS, ben ik fysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht gaan studeren.

Na mijn studie ben ik gaan werken in een particuliere praktijk waar ik toen al werkzaam was als medisch sport instructeur. In september 2010 ben ik terecht gekomen bij Motion fysiotherapie.

De sfeer en het enthousiasme van de collega’s werkt erg motiverend.

Naast fysiotherapie doe ik ook nog veel aan sport. Ik speelde handbal op landelijk niveau en ik fitness twee keer per week.

Afspraak Maken