De vergrijzing heeft veel gevolgen, met als bijkomend streven voor ouderen om langer zelfstandig te blijven. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om daarbij te helpen. Uit onderzoek blijkt dat functioneel oefenen effectief is bij diverse ziektebeelden, maar ook bij het voorkomen van vallen en botbreuken.
Daarnaast spelen op hoge leeftijd vaak meerdere aandoeningen tegelijk, dit zorgt voor complexere problematiek. Onze geriatrische specialisatie betekent onder andere ervaring en expertise op dat gebied en alle veel voorkomende aandoeningen.
Motion Fysiotherapie & Preventie heeft hiermee ouderen echt iets bieden.
Behandeling geriatrische klachten bij Motion
Onze geriatrische specialisatie is voor kwetsbare ouderen en ouderen met complexe gezondheidsproblematiek.
Advies en begeleiding van gezinsleden en mantelzorgers behoren ook tot de mogelijkheden. Denk hierbij aan informatie over het ziektebeeld, behandeling en dagelijkse werkzaamheden.
Waarbij kunnen we helpen?
- Problemen bij alledaagse handelingen,
- zoals aankleden, uitkleden, wassen en huishoudelijke taken.
- Problemen bij bewegingen,
- zoals lopen, opstaan, zitten en traplopen.
- Problemen bij het gebruik van hulpmiddelen.
- Houdingsadviezen, transfers en pijnbestrijding bij bedlegerige patiënten.
- Voortzetting (revalidatie)behandeling na ziekenhuisopname.
- Activatie bij inactiviteit, slechte conditie of spierverzwakking.
- Controle op veiligheid en leefomgeving.
- Screening op valrisico en valpreventie.
Hoe gaan we te werk?
Tijdens de eerste afspraak zal er een oriëntatiegesprek plaatsvinden en eventueel een lichamelijk onderzoek.
Met uw hulpvraag en de uitkomsten van de testen stellen we samen met jou en eventuele gezinsleden en mantelzorgers behandelplan op. Uiteraard afgestemd op je fysieke mogelijkheden en wensen.
Omdat er vaak sprake is van meervoudige gezondheidsproblemen, werken we zo nodig samen met andere disciplines.
Soms kan behandeling ook bij u thuis plaatsvinden
U kijkt samen met de fysiotherapeut of u zelfstandig kunt blijven bewegen om de conditie te behouden. Dit kan eventueel bij Motion Preventie of bij een andere sportclub.
Fysiotherapie aan huis.
Behandelingen kunnen ook bij u thuis plaatsvinden,
een reden kan zijn dat u niet naar de praktijk kunt komen
of dat u een behandeldoel hebt in uw thuissituatie.
De fysiotherapeut kan u ook adviseren op het gebied van (loop) hulpmiddelen. Indien nodig wordt samengewerkt met andere disciplines zoals een ergotherapeut of psycholoog.
Verwijzingen, tarieven & vergoedingen
Voor de fysiotherapeutische behandeling is een verwijzing van de huisarts of specialist niet altijd nodig.
De eerste behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Daarna bij sommige aandoeningen uit de basisverzekering. In uw polis kunt u terugvinden op hoeveel behandelingen u per kalenderjaar maximaal recht heeft.
De trainingen bij Motion Preventie vallen niet onder Fysiotherapie en worden niet vergoed door de zorg-verzekeraars.
Kwetsbare ouderen
Ouderen kunnen kwetsbaar worden als gevolg van chronische ziekten of andere lichamelijke en geestelijke beperkingen in combinatie met hun psychosociale situatie. Maar wat houdt dat precies in?
Het Sociaal Cultureel Plan Bureau (SCP) beschrijft kwetsbare ouderen als volgt: “Kwetsbaarheid bij ouderen is een proces van het opeenstapelen van lichamelijke, psychische en/of sociale tekorten in het functioneren dat de kans vergroot op negatieve gezondheidsuitkomsten (functiebeperkingen, opname, overlijden)”.
Volgens het SCP (2011) behoort 25% van alle 65-plussers tot de groep van kwetsbare ouderen. Dit zijn ongeveer 700.000 mensen. De verwachting is dat het aantal kwetsbare ouderen de komende twintig jaar zal oplopen tot 1.000.000. Ouderen met multimorbiditeit lopen hierbij het meeste risico op negatieve gezondheidsuitkomsten (functiebeperkingen, opname, overlijden) omdat de combinatie van aandoeningen hen meerdere beperkingen oplegt. Deze beperkingen hebben voornamelijk betrekking op de kwaliteit van leven.
Veel voorkomende aandoeningen en prevalentie
Anno 2017 voldoen 2 op de 3 ouderen niet aan de zogenaamde Fitnorm. De fitnorm voor ouderen betekent dat zij tenminste 3 keer per week gedurende minimaal 20 minuten intensieve lichamelijke activiteiten verrichten.
1 op de 4 ouderen (25,5%) voldoet niet aan de Beweegnorm. Dit betekent dat zij minder dan 2 uur per week in beweging zijn. De Beweegnorm voor ouderen ligt op minstens 5 keer per week 30 minuten matig intensief bewegen, zoals tuinieren, wandelen of boodschappen doen.
Ouderen die nog sporten geven in 65% van de gevallen aan dat het krijgen of behouden van een goede conditie een belangrijke reden is om te sporten. Ook actief blijven wordt in 64% van de gevallen genoemd. Sociale contacten zijn voor 40% van de sportende ouderen een reden om te sporten.
Meer dan de helft van de sportende ouderen (55%) ziet hun medesporters als belangrijke sociale contacten.
Ouderen die een hoger cijfer geven voor hun lichamelijke conditie, geven óók een hoger cijfer voor hun eigen geluk.
1 op de 3 niet-sportende ouderen zou meer sociale contacten willen. Van de ouderen die sporten is dit maar 1 op de 6.
Iemand heeft een beroerte of cardiovasculair accident (CVA) als de bloedtoevoer naar de hersenen plotseling wordt verstoord. Vaak sluit een bloedpropje een bloedvat af (herseninfarct). Ook kan een bloedvat in de hersenen openspringen (hersenbloeding).
Bij een beroerte krijgt een deel van de hersencellen te weinig zuurstof en voedingsstoffen. De cellen beschadigen en kunnen afsterven. Lichaamsfuncties vallen tijdelijk of blijvend uit.
Zie ook onze Neurologie specialisatie.
Bij een coronaire hartziekte zijn de aders die het hart van bloed voorzien (kransslagaders) vernauwd. Als de bloedtoevoer daardoor vermindert, krijgt de patiënt niet voldoende zuurstof en voedingsstoffen. De patiënt voelt een plotseling opkomende druk op de borst (angina pectoris). Als de bloedtoevoer naar een bepaald deel van het hart volledig is afgesloten, krijgt de patiënt een hartinfarct.
Coronaire hartziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse wereld, zowel voor vrouwen als voor mannen.
Zie ook onze Hart-, Vaat- en Longfysiotherapie specialisatie.
Dementie is een chronische hersenaandoening die de hersenen onherstelbaar beschadigt. De ziekte tast hersenfuncties aan, zoals het geheugen, het denken, de oriëntatie, het handelen (zoals aankleden) en schoolse vaardigheden (zoals rekenen en taal). Ook hebben mensen met dementie vaak gedragsproblemen en hebben ze moeilijk contact met hun omgeving.
De meest voorkomende vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie. Dementie is niet te genezen. Gedragsveranderingen worden met medicijnen behandeld.
Laat daarom regelmatig uw ogen testen. Bij de opticien is dat vaak gratis.
Zie ook onze Neurologie specialisatie.
Geriatrische patiënten zijn hoogbejaarde mensen met meerdere aandoeningen die snel achteruit gaan. Vaak hebben ze last van bijvoorbeeld:
- achteruitgang van de mobiliteit en zelfstandigheid
- regelmatig vallen
- verwardheid
- incontinentie van urine
- apathie
Bij kanker vermeerderen lichaamscellen zich ongecontroleerd. Dat kan overal in het lichaam gebeuren. De cellen kunnen zich verspreiden naar naburige organen of naar andere delen van het lichaam (via het bloed). Dat heet uitzaaiing of metastase.
De meest voorkomende vormen van kanker (borstkanker, longkanker, dikkedarmkanker en prostaatkanker) zijn ouderdomsaandoeningen.
Kanker is na hart- en vaatziektes de tweede doodsoorzaak in de westerse wereld. Als het vroeg wordt ontdekt, is het vaak te behandelen.
Zie ook onze Oncologie Specialisatie.
Een longontsteking wordt veroorzaakt door een virus, een bacterie of een ander micro-organisme. Na een griep zijn de longen verzwakt en extra vatbaar voor ontstekingen. Meestal is een longontsteking goed te behandelen met antibiotica. Bij een ernstige longontsteking moet de patiënt naar het ziekenhuis. Soms heeft hij beademing nodig.
Ouderen kunnen aan longontsteking overlijden, zeker als zij ook andere medische problemen hebben. Voor ouderen is het daarom belangrijk dat ze zich in het najaar tegen griep laten inenten. Ook hart- of longpatiënten, diabetespatiënten, nierpatiënten en mensen met een verminderde afweer hebben baat bij een griepprik.
Bij osteoporose neemt de botmassa geleidelijk af. De botten worden dun en broos. Iedereen heeft er vanaf het 35ste levensjaar last van. Bij vrouwen gaat het na de overgang sneller door veranderingen in de hormoonhuishouding.
Dunne en broze botten beschadigen of breken sneller. Dit geldt vooral voor de heup, de polsen en de rugwervels. Mensen met osteoporose hebben bijvoorbeeld last van verminderde beweeglijkheid, pijn en lengteverlies.
Ouderen hebben een grotere kans op vallen en botbreuken. Dat komt omdat spieren en gewrichten vaak minder soepel zijn. Ook vermindert de opvangreflex. Verder hebben ouderen vaak last van aandoeningen en bijwerkingen van medicijnen. Een rol spelen ook dingen in de omgeving, zoals losliggende tapijten.
Een val kan zeer ernstige gevolgen hebben. De genezing duurt soms lang. Ook worden mensen door een val onzeker en bang. Wees daarom voorzichtig bij het lopen en gebruik een wandelstok of looprek. Draag eventueel ook heupbeschermers.
Zie ook onze Orthopedie specialisatie.
Een oudere met een verhoogde bloeddruk (hypertensie) merkt daar meestal niets van. Toch is het regelmatig controleren van de bloeddruk belangrijk. Mensen met een hoge bloeddruk hebben meer kans op hart- en vaatziekten.
Zie ook onze Hart-, Vaat- en Longfysiotherapie specialisatie.
Ontmoet de therapeuten
Fysiotherapeut
Caroline Smeets
Specialisaties: | Fysiotherapeut,
expertise op het gebied van neurologie en geriatrie, COPD, hartfalen, claudicatio intermitens, Leefstijlcoach, gespecialiseerd in valpreventie (Otago instructeur) Covid-19 |
Netwerken: | chronisch zorgnet , Onconet, MS netwerk Groot Amsterdam, |
Ik ben in 1989 in Nijmegen afgestudeerd als fysiotherapeute en meteen na mijn opleiding gestart met werken in het Academisch ziekenhuis Nijmegen.
Aanvankelijk op de kinderafdeling en interne geneeskunde, tot ik in 1992 de overstap heb gemaakt naar de afdelingen neurologie en intensieve care.
Sinds die tijd behandel ik met veel plezier mensen met een aandoening van hersenen of zenuwstelsel en personen met ouderdom gerelateerde klachten.
In 2001 ben ik verhuisd naar het westen van het land en kreeg ik een baan bij het VU medisch centrum. Na 16 jaar werken in een ziekenhuis (en dus de acute fase) wilde ik in september 2005 wat anders en heb ik met veel plezier de overstap naar Motion Fysiotherapie gemaakt. Bij Motion behandel ik mensen met COPD, hartfalen, etalagebenen, ouderdom gerelateerde klachten en neurologische aandoeningen.
Sinds 4 jaar heb ik steeds meer interesse in valpreventie. Ik ben gecertificeerd om valanalyses uit te voeren en ik ben Otago instructeur. Otago is een bewezen effectief oefenprogramma, om de kans op vallen te verkleinen, dit is met name effectief voor 80 plussers. Voor mensen die bezorgd of angstig zijn om te vallen kan ik u begeleiden met zicht op evenwicht.
Fysiotherapeut
Romeo van Schaik
Specialisaties: | COPD, Dry needling |
Netwerken: | Participeert in Cardiologie netwerk Spaarne Ziekenhuis |
Tijdens mijn studie fysiotherapie (Hogeschool van Amsterdam) ben ik bij Motion komen werken als sportbegeleider bij Motion Preventie. Sinds juli 2016 werk ik bij Motion als fysiotherapeut.
Het enthousiasme en de sfeer van de collega’s werkt erg motiverend.
Binnen Motion Fysiotherapie ben ik met name actief met specifieke doelgroepen (hart & COPD). Ik participeer in het Cardiologie netwerk van het Spaarne Ziekenhuis en ben geschoold COPD fysiotherapeut.
Fysiotherapeut
Patrick van Tol
Specialisaties:
Netwerk: |
Fysiotherapeut
Claudicatio intermitens Covid-19 Gespecialiseerd in valpreventie COPD Cardiologie Netwerk Spaarne ziekenhuis chonisch zorgnet |
Ik ben in mei 2017 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hogeschool van Amsterdam. Mijn interesse in de fysiotherapie is ontstaan door eigen blessures en klachten die ik heb opgelopen in mijn sportleven.
Ik ben 4,5 dag werkzaam bij Motion Fysiotherapie en Preventie. Ik heb mij voornamelijk verdiept in Claudicatio (etalagebenen), neurorevalidatie, nek, rug en sportblessures. Verder speel ik in mijn vrije tijd voetbal bij Argon in Mijdrecht en doe ik aan fitness.
Fysiotherapeut
Niels van Egmond
Specialisaties: | Fysiotherapeut
Covid therapeut Hoofdpijn |
Netwerken: |
Fysiotherapie vond ik sinds de middelbare school al een erg interessant beroep. Het helpen van mensen en de kennis over het menselijk lichaam spraken mij daarin erg aan. Daarnaast ben ik zelf vaak bij de fysiotherapeut geweest voor sportblessures, dit spoorde mij aan om zelf het vak te gaan leren.
In 2020 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens mijn studie heb ik een half jaar stage gelopen bij Motion en ben ik begonnen als sportbegeleider bij Motion – preventie. Na het behalen van mijn diploma ben ik direct gestart als algemeen fysiotherapeut. Gedurende deze periode speelde COVID-19 een grote rol en ben ik mij hierin gaan verdiepen, zodat ik mensen kan begeleiden in het herstel na COVID-19.
Verder ga ik mij in het jaar 2021 specialiseren in nek- en hoofdpijnklachten. In de praktijk ben ik 4,5 dag aanwezig. Naast fysiotherapie speel ik graag gitaar en sport ik het liefst in teamverband.
Tags: afname spiermassa kracht en bewegelijkheid, artrose, Beroerte/CVA, C-Mill, comorbiditeit, complexe gezondheidsproblemen, coronaire hartziekten, Dementie, Duizeligheid, evenwichtsproblemen, fysiotherapie aan huis, geheugenverlies, geriater, geriatrie fysiotherapie, geriatrische fysiotherapie, hartklachten, hoge bloeddruk, hypertensie, Kanker, kwetsbare ouderen, Otago, Sacropenie, Spierkrachtverlies, vallen en botbreuken, vallen verleden tijd, valpreventie, zelfstandigheid, Zicht op evenwicht