Fysiotherapie zeer effectief bij knieartrose met nevenaandoening
Promotieonderzoek toont aan – Patiënten met knieartrose, gecombineerd met andere klachten als hartfalen, COPD en diabetes type 2 hebben aantoonbaar baat bij behandeling door een fysiotherapeut. Deze verrassende conclusie trok Mariëtte de Rooij uit haar promotie-onderzoek ‘Comorbidity in knee osteoarthritis. Development and evaluation of tailored exercise therapy’. Zij ontving er vandaag, tijdens de jaarlijkse Wetenschapsdag van het KNGF en het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF), de WCF Proefschriftprijs voor.
Bij de behandeling van knieartrose –een van de 10 meest invaliderende ziekten- is fysiotherapie bewezen effectief. Echter, tot nu toe was dat niet bewezen voor patiënten die daarnaast nog een ernstige aandoening als hartfalen, COPD en diabetes type 2 hebben. Dergelijke aandoeningen kunnen immers direct van invloed zijn op de behandeling. Daarbij komt dat patiënten met zogenaamde comorbiditeit altijd uitgesloten werden van wetenschappelijk onderzoek. Bovendien is er in de dagelijkse praktijk vaak onvoldoende inzicht hoe met deze patiënten om te gaan terwijl comorbiditeit wél bij een meerderheid van patiënten met knieartrose voorkomt.
Fysiotherapeut en promovenda Mariëtte de Rooij toonde de effectiviteit van fysiotherapie aan bij patiënten met knieartrose, gecombineerd met een ernstige aandoening, tijdens een grote RCT-studie. Daarbij ontwikkelde zij eerst specifieke behandelprotocollen voor verschillende comorbiditeiten, die werden getest tijdens verschillende pilots.Het promotieonderzoek van De Rooij maakt onderdeel uit van het zogenaamde DO-IT onderzoeksprogramma, dat wordt gefinancierd door het KNGF. Inmiddels wordt een vervolgonderzoek uitgevoerd, waarbij wordt gekeken of deze specifieke behandelprotocollen ook effectief en veilig kunnen worden toegepast in de eerstelijns fysiotherapie.
Wetenschapsdag FysiotherapieTijdens de 11e Wetenschapsdag van het KNGF benadrukte KNGF-voorzitter Guusje ter Horst in haar openingsspeech het belang van onderzoek naar fysiotherapie. Dankzij de wetenschap komt fysiotherapie weer deels terug in het basisverzekering. Dit geldt sinds 2017 voor claudicatio intermittens (etalagebenen) en zal vanaf 2018 ook gelden voor fysiotherapie bij knie- en heupartrose. De Minister heeft opdracht gegeven om ook voor andere aandoeningen uit te laten zoeken of er voldoende evidentie voor fysiotherapie is om deze aandoeningen toe te voegen aan het basispakket.
WCF-voorzitter Lex Bouter: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat fysiotherapie voor een groot aantal aandoeningen een effectieve interventie is. Het is essentieel om het fysiotherapeutisch handelen verder te onderbouwen, om de inhoudelijke kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren en de positie van de fysiotherapeut als behandelaar in de multidisciplinaire keten te versterken. Dit sluit ook aan op de maatschappelijke en politieke vraag om de gezondheidszorg nader te onderbouwen en te optimaliseren”.
Bron:perssupport.nl