Fysiotherapie in de regio Uithoorn en Amstelveen

Gebroken vinger of vingerfracturen

Het lijkt een klein incident met lichte gevolgen, toch kan het zonder behandelingen veel complicaties geven, een gebroken vinger. Normaal zitten de botstructuren op hun eigen plaats, waardoor u veel specifieke handelingen kunt verrichten met de hand en ieder structuur zijn eigen specifieke/speciale functie kan vervullen. Denk bijvoorbeeld aan het vasthouden van een pen en hiermee schrijven en het bewegen van een voorwerp in de handpalm. Wanneer dus een botstructuur in de vinger breekt kan de gehele functie ontregelt zijn. Zonder enige behandeling zal de gebroken vinger stijf en pijnlijk worden, ook kan het zijn dat de vinger een tijdje dik blijft.

De belangrijkste tekenen van een gebroken vinger zijn zwelling, gevoeligheid, onvermogen hem te bewegen en er kan een vervorming plaatsvinden.

Door de vele verschillende breuken die mogelijk zijn in de vinger worden ook verschillende behandelingen toegepast. Niet iedere breuk is hetzelfde. In iedere vinger zitten drie botstukken (kootjes) en iedere duim zijn twee kootjes. Het is dus niet alleen dat de arts bepaalt welk botje gebroken is, maar ook hoe het bot gebroken is. Is de breuk dwars, in een draai, in verschillende stukjes of is het bot compleet verpulverd? Ook is het handig te weten hoe uw gevallen bent of hoe het ongeval plaats heeft gevonden (val op een uitgestrekte hand of juist op een gebalde vuist). Hoe staat een vinger, is deze nog mooi recht of staat hij de andere kant op en heeft hij dus een verkeerde hoek.

In eerste instantie proberen de artsen de revalidatie conservatief (zonder operatie) in te zetten. Dit gebeurt meestal door een tractie (uit elkaar trekken van de botdelen) toe te passen, om de structuren op de juiste plaats te zetten (mits nodig). U krijgt vervolgens gips of een spalk om uw vinger recht te houden en te beschermen tegen verder letsel. Als er geen conservatieve behandeling ingezet kan worden zal de arts de breuk herstellen met pinnen, schroeven en/of draad.

Nadat de arts besloten heeft dat de vinger weer gebruikt kan worden is het belangrijk hiermee aan de slag te gaan. Dit gaat middels dagelijkse oefeningen die u met de handtherapeut kunt doornemen. De oefeningen zijn om stijfheid en zwelling van uw vinger te verminderen en de bewegelijkheid van de vinger weer te verbeteren. Ook kunnen handelingen toegepast worden als mobilisatie technieken (bewegelijkheid bevorderende technieken), taping en andere technieken.